Liguria

Rapallo (Cenova, Liguria)

Rapallo 44°21′01.45″N 9°13′52.78″E Cenova ilinde 29.796 nüfuslu (2015) bir belediye olup, Liguria denizinde Portofino ile Chiavari arasındaki Tigullio Körfezi üzerinde yer almaktadır.

Rapallo nerede? Rapallo harita

Rapallo adı tarihi metinlerde ilk olarak 964’de geçmekte olup, Rapallo Podestası

Rapallo, 1913

oluşturulmuşsa da ancak 1229’da Cenevi hâkimiyetine girmiştir. 16. yüzyılda Osmanlılarca yağmalanan yerleşimi savunmak için 1551’de deniz kıyısında bir kale inşa edilmiştir.

Rapallo gezilecek yerler

Rapallo’da Montallegro (1557), Santi Gervasio e Protasio, Caravaggio, Santo

christopher columbus, Cristoforo Colombo, christoph colomb rapallo statue
Cenovalı kaşif, gezgin ve sömürgeci Kristof Kolomb’un heykeli, Rapallo

Stefano ve San Francesco d’Assisi (1519) kiliseleri, Valle Christi (13. yüzyıl), San Tommaso (1161) ve Clarisse (1633) manastırları, Bianchi oratoryosu, 1550-51 arasında inşa edilen Castello sul Mare (‘Deniz kalesi’) ve Punta Pagana (17. yüzyıl) kaleleri, Saline kapısı, Kent kulesi (1473), Annibale köprüsü, Müzik Kiosku, Kristof Kolomb Anıtı ile Dantel Müzesi görülebilir.

Gaffoglio Müzesi (Museo Gaffoglio) eski bir manastır olmakla birlikte günümüzde fildişi, altın ve porselen sanat eserleri sergilenmektedir.  Müze, Pazar ve Pazartesi hariç her gün açıktır.

Dantel Müzesi (Museo del Merletto) Villa Tigullio’daki müzede 16-20. yüzyıllar arasında yapılan 1400 dantel örneği sergilenmektedir.

Amerikalı yazar E. Hemingway ‘Yağmurda kedi’ (The Cat in the Rain) veya sonradan ‘Muhteşem’ (Splendid) olarak anılan öyküsünü Rapallo’da Hotel Riviera’da kaldığı sırada kaleme almıştır.

Rapallo’da deniz kenarında özellikle deniz ürünleri üzerine uzmanlaşmış restoranlar bulunmakta olup, yaya bölgesinde yer alan Trattoria da Mario (Piazza Garibaldi 25/2) tavsiye edilir.

Rapallo’ya nasıl gidilir?

En yakın hava alanı Cenova’da bulunan Christopher Columbus olup, Rapallo’ya Santa Margherita Ligure, Portofino ve San Fruttuoso’dan tekne seferleri yapılmaktadır.  Ayrca  Temmuz-Eylül ayları arasında Cinque Terre ile Mayıs-Eylül ayları arasında  Portovenere ve Sestri Levante arasında daha seyrek de olsa tekne seferleri düzenlenmektedir.  Rapallo ile Montallegro tepesi arasında bir tramway hattı çalıştırılmakta olup, 2349 m uzunluğudnaki hat ile 600 m yukarıya çıkmak mümkündür. Montallegro tepesinde 1558 yılında inşa edilen ama mermer cephesi 1896’da eklenen Montallegro kilisesi bulunmaktadır.

Rapallo plajı

Rapallo’da denize girmek için küçük bir sahil şeridi mümkün olmakla birlikte aynı zamanda sonradan yapılan suni göletler de bulunmaktadır.

Montallegro festivali

Rapallo’nun yulkarısında yer alan Montallegro’da her yıl 2 Temmuz’da Festa dell’ Apparizione della Vergine adlı bir festival düzenlenmektedir.

Rapallo belediyesi website: www.comune.rapallo.ge.it