Liguria

Portofino (Cenova, Liguria)

Portofino 44°18′15.27″N 9°12′25.78″E /ˌpɔrtoˈfiːno/ [Pòrtofin] Cenova ilinde 420 nüfuslu (2014) bir belediye olup, Levante Irmağı kıyısında, Portofino Burnu’nun ucunda yer almaktadır.

Portofino nerede? Portofino harita

Portofino tarihi

Geniş açılı objektifle Portofino limanı (Fotoğraf: Özhan Öztürk, 2013)
San Giorgio kalesi, Portofino
Portofino limanında kayıklar

Eski bir balıkçı köyü son derece ünlü bir turizm merkezi olan yerleşimin rengârenk evlerle çevreli, her mevsim lüks teknelerle dolu küçük bir limanı bulunmaktadır. Yaşlı Plinius’a göre Portofino, Romalılarca Portus Delphini (Yunus Limanı) adıyla kurulmuştur. 19. yüzyıl sonların İngiliz ve Kuzey Avrupalı turistler Santa Margherita Ligure‘de kiraladıkları at ve arabalarla buraya gelerek balıkçı köyünün turizm beldesi haline gelmesine yol açmışlardır.

Portofino gezilecek yerler

Portofino’da San Martino ve San Giorgio (12. yüzyıl) kiliseleri, Nostra Signora dell’Assunta oratoryosu, San Giorgio kalesi (1425-1728), Portofino mezarlığı ile Amisani sahili görülebilir. Portofino sözleri Leo Chiosso tarafından yazılıp, Fred Buscaglione tarafından bestelenen 12 Mayıs 1958’de yayınlanan ‘Love in Portofino‘ şarkısıyla büyük ün kazanmıştır.

Portofino belediyesi website: www.comune.portofino.genova.it

 

Portofino’da ne yenir? Nerede yenilir?

Portofino’da az sayıda restoranın çok sayıda turist hizmet verdiği gözönüne alınarak yemeklerin hemen dibindeki Cenova’ya göre çok daha pahalı olduğunu ve rezervasyonsuz masa bulmanın zorluğu dikkate alınmalı.

Ristorante Puny

Piazza Martiri Dell’Olivetta 4-5, 16034 Portofino, İtalya +39 0185 269037
Kasabanın en iyi restoranı güleryüzlü ve ‘Slow Food’ ülkesinde nispeten hızlı servis. Deniz ürünleri taze ve lezzetli. Tabii ki Buraya kadar gelmişken ‘Papardele Portofino’ denenmeli