Roma

Piazza del Popolo Meydanı (Roma)

Piazza del Popolo 41°54′38″N 12°28′35″E Roma’nın en büyük meydanı olup adını Santa Maria del Popolo kilisesinden almakta ve ‘Halk Meydanı‘ anlamına gelmektedir.

Piazza del Popolo nerede? Piazza del Popolo’ya nasıl gidilir?

Meydanın kuzey kapısı Aurelian surlarında (Mura aureliane) yer alan Porta del

Piazza Del Popolo, Roma

Popolo (Antik Çağ’da Porta Flamini) olup, burada Rimini’ye (Antik Çağ’da Ariminum) ulaşan Via Flaminia yolu başlamaktadır. Günümüzde yeni yıl kutlamaları ve konserler düzenlenen Piazza del Popolo’da 1826’ya dek halka açık idamlar gerçekleştirilmekteydi. Meydan 1811-22 arasında mimar Giuseppe Valadier tarafından Neoklasik formda düzenlenmiş olup bu sırada Giacomo Della Porta

Piazza del Popolo ve Pincio Tepesi, 19. yüzyıl

(1572) çeşmesi ile bazı yapılar yıkılmıştır. Meydanın göbeğinde MÖ 10 yılında Augustus döneminde Roma’ya getirilip Circus Maximus‘a dikilen yaklaşık 24 m yüksekliğinde (kaide dâhil 36 m) Firavun I. Sety dikilitaşı (Popolo veya Obelisco Flaminio)  bulunmaktadır. Dikilitaş bu meydana 1589’da Papa V. Sixtus döneminde mimar Domenico Fontana tarafından getirilmiştir. Meydanda Acqua Vergine Nuovo (1820), Fontana del Nettuno ile Fontana dell’ Obelisco çeşmeleri bulunmaktadır.