Puglia

Otranto (Lecce, Puglia)

Otranto 40°09′N 18°29′E /ˈɔːtranto/ [Otràntu] Lecce ilinde 5.724 nüfuslu (2015) bir belediye olup, at cinsiyle ünlü tarihi bir yerleşimdir. Salento yarımadasının doğu sahilinde yer alan yerleşimin adını verdiği boğaz Adriyatik ve İon denizlerini birbirine bağlarken İtalya ve Arnavutluğu birbirinden ayırmaktadır.

Otranto nerede? Otranto harita

Otranto tarihi

Otranto, antik Yunan yerleşimi Hydrus’un (Ὑδροῦς) devamı olup, Hannibal’ın İtalya

Otranto Salento

seferi sırasında gerçekleşen Pyrrhus savaşları sırasında Roma’ya karşı destek sağlamıştır. Roma döneminde Hydruntum veya Hydrunton olarak anılan kent 8. yüzyıldan itibaren Bizans tarafından yönetilmeye başlanmıştır. 1068’de Norman fatih Roberto il Guiscardo tarafından ele geçirilen yerleşim ardından Taranto prensliğinin gemenliğine girmiştir. 1480’de Fatih Sultan Mehmet’in Roma’yı işgal amacıyla gönderdiği filonun komutanı Gedik Ahmet Paşa 28 Temmuz günü Puglia kıyısına ulaştıktan 2 hafta sonra 11 Ağustos günü Otranto’yu ele geçirmiş ve kenti 13 ay boyunca kontrol etmeyi başarmıştır. Söylenceye göre Osmanlılar, Müslüman olmayı kabul etmeyen 813 Ortantolu’yu öldürmüş, bunlar 1771 yılında Otranto Şehitleri adıyla kutsal sayılmış, 2013’de ise Papa XVI. Benedictus tarafından aziz ilan edilmişlerdir. 1537’de Otranto Barbaros Hayrettin Paşa tarafından yeniden ele geçirilmişse kenti elinde tutmayı başaramamıştır. Napolyon savaşları sırasında Ortanto limanına bir Fransız garnizonu yerleşerek İngiliz donanmasının hareketlerini gözetlemiştir.

Otranto gezilecek yerler

Otranto’da Santa Maria Annunziata katedrali (1088), San Pietro, Madonna

Santa Maria Annunziata katedrali (1088)

dell’Altomare, Santa Maria dei Martiri, Madonna della Serra ve Santa Maria del Passo kiliseleri, San Nicola di Casole manastırı, Lopez ve Mori sarayları, Alfonsina kulesi, Aragon kulesi, Otranto kalesi (1498) ile Boksit Gölü görülebilir.

Otranto belediyesi website: www.comune.otranto.le.it/