Roma

Nemi kasabası ve Nemi gölü (Roma)

Nemi 41°43′N 12°43′E Roma ilinde 1.918 nüfuslu (2015) bir belediye olup, yerleşimin adı Latince ‘Kutsal koru’ anlamına gelen nemus kelimesiyle ilişkilidir.

Nemi nerede? Nemi harita

Nemi gezilecek yerler

Nemi’de San Nicola, San Michele Arcangelo, Santa Maria, Santa Maria del Pozzo ve

Sagra delle fragole, strawberry festival of Lake Nemi, Roma Italy
Nemi Çilek festivali (Sagra delle fragole) sırasında Çilek taşıyan Nemili kadınlar, 1939

Santissimo Crocifisso kiliseleri, Palazzo Ruspoli,  Roma dönemi Diana Aricina tapınağı, Navi Romane (Roma gemileri) Müzesi, Cesare villası ile Castelli Romani Bölgesel Parkı görülebilir. Nemi, volkanik krater kenarında yetişen yabani çilekleriyle ünlü olup, yılda bir kez ‘Sagra delle fragole’ adıyla anılan çilek festivali düzenlenmektedir.

Nemi website: www.nemi.rm.gov.it

Nemi gölü, Lago di Nemi

Lake Nemi, Rome Italy
Nemi gölü (Lago di Nemi)
Nemi’de hoş bir süpriz: İstanbul Erenköy’e atıf

Lago di Nemi 41°42′44″N 12°42′09″E Lazio bölgesinde bulunan küçük, yuvarlak

volkanik bir göl olup, adını Roma’ya 30 kilometre uzaklıktaki Nemi kentinden almıştır. 1,67 km² yüzölçümüne sahip gölün en derin yeri 33 m olup, batık Roma gemileri buluntuları ile ünlüdür.  Antik Çağ’da göl kenarında pek çok Roma tanrı ve tanrıçası için ibadet yeri bulunmakta olup, biraz güzelliği biraz da bu yüzden  (tanrıça) Diana’nın

aynası (Speculum Dianae) olarak anılmıştır.

Nemi Gölü’nde İmparator Caligula’nın batık gemileri
Nemi gölüne batık gemileri görmeye gelen İtalyanlar, 1932
Nemi gölüne batık gemileri görmeye gelen İtalyanlar, 1932
Benito Mussolini, Nemi Müzesi'nde (Il Museo delle Navi Romane) gemilere bakarken
Benito Mussolini, Nemi Müzesi’nde (Il Museo delle Navi Romane) gemilere bakarken

1928-1932 arasında Nemi gölünün dibinde bir zamanlar Roma imparatoru Caligula’ya ait olan 1900 yaşında iki devasa gemi kalıntısı bulunmuştur. Sualtı arkeolojisinin önemli keşiflerinden birisi kabul edilen Nemi gölünün iki batık gemisinden daha büyük olanının içinde mozaik ve mermer döşemeleri hatta banyo yapma imkanı bulunan yüzen bir saray olduğu anlaşılmaktadır. Antik Çağ’daki adları bilinmeyen gemiler çıkarıldıktan sonra arkeologlarca Prima Nave (İlk gemi) ve Seconda Nave (İkinci gemi) adlandırılmış, Prima Nave’nin 70m x 20m, Seconda Nave’nin ise 73m x 24m ölçülerinde olduğu anlaşılmıştır. Bu kadar küçük bir gölde böylesine büyük gemilerin varlığını da açıklamak kolay olmayıp, bunların yelken açıp, gezmekten ziyade kıyıya bağlı kaldıkları ve keyif amaçlı kullanıldıkları düşünülmektedir.  Romalı tarihçi Seutonius da, provası müceheverlerle süslü, pencereler ve kapı çerçeveleri bronzdan yapılan, katlar cam mozaikle döşendiği sedir ağacından inşa edilmiş, tanrı heykellerini barındıran iki dev geminin varlığını bildirmiştir.

Gemiler yazık ki 31 Mayıs 1944 günü sabahı Amerikan ordusunca bölgedeki Alman topçusunu uzaklaştırmak için Nemi Müzesi’nin vurulması sonucu yanarak yok olmuştur. Nemi Gölü Müzesi 1953’de yeniden açılmış, İtalyan arkeolog G. Gatti’nin yangından kurtarılan çizim ve fotoğrafları yeni müzede sergilenirken yanan tarihi gemilerin de 1/5 oranındaki maketleri inşa edilip sergilenmiştir.