Lombardia

Lombardia

Lombardia 45°35′08″N 9°55′49″E /lombar’dia/ İtalya’nın 1948 Anayasası ile kısmi bölgesel özerklik verilmiş 20 bölgesinden birisi olup, Kuzeybatı İtalya’da Alpler ve Po nehri vadisi arasında yer alan bölge batısında Piemonte, doğusunda Veneto, kuzeyinde İsviçre ve güneyinde Emilia Romagno ile çevrili olup, 23,844 km2lik alanda 10.014 304 (2016) kişi yaşamaktadır.

Lombardia nerede? Lombardia harita

Lombardia tarihi

Başkenti Kuzey İtalya’nın en kalabalık, ülkenin ise ikinci büyük şehri olan Milano dışında bölgenin diğer önemli kentleri Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Lecco, Lodi, Mantova, Monza, Pavia, Sondrio ve Varese’dir. İtalya nüfusunun altında birini barındıran Lombardia bölgesi ülkenin gayrı safi milli hasılasının beşte birini üreten zengin bir bölgedir. Geçmişte ülkenin sanayileşme oranı en yüksek bölgesi iken günümüzde diğer bölgelerin açığı kapamasıyla bu durum değişmiştir. Bununla birlikte Moda Dörtgeni adıyla anılan (‘Quadrilatero della moda’) Via Manzoni, Via della Spiga, Via Montenapoleone ve Corso Venezia caddeleri İtalya’nın hatta dünyanın en ünlü markalarının gözde mağazalarını barındırdığından Milano ‘Dünyanın Moda Başkenti’ ünvanını elinde tutmakta sadece bu yönüyle bile her yıl milyonlarca işadamı ve turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Lombardia gezilecek yerler

Milano sadece moda endüstrisinin merkezi olmayıp aynı zamanda Duomo katedrali, Vittorio Emanuele çarşısı, Sforzesco kalesi ve İtalya’nın en ünlü tiyatrosu Teatro alla Scala gibi şaheserler, Leonardo’ya adanan Bilim ve Teknik Müzesi (Museo della Scienza e della Tecnica) ve Doğa Tarihi Müzesi (Museo di Storia Naturale) gibi müzeler ve Michelin yıldızlı restoranlarıyla gastronomik açıdan da ziyaret edilesi bir kenttir.  Milano yakınlarıda Formula 1 yarış pistini barındıran Monza, Bergamo’nun Città alta’sı, keman yapımsızı Stradivari‘nin doğum yeri Cremona, Lodi’nin tarihi merkezi, Ticino nehri kıyısında Avrupa’nın en eski üniversitelerinden birini barındıran Pavia, ağzına kadar sanat eserleriyle dolu Mantova ile eşsiz manzaralara sahip Como, Garda ve Maggiore gibi göller ziyaretçilerin başlıca uğrak yerleridir.

Lombardia Mutfağı

Çorbalara dahi konulan pirinç bölge mutfağının gözdesi olup, safranlı ‘risotto alla Milanese‘ en tanınmış pirinç yemeğiyken Monza’da risottoya ayrıca luganega sosisi parçaları da eklenmekte (Risotto alla Monzese), Mantova’da yine sosisli Riso alla Pilota ve kızartılmış safranlı Riso al salto hatta levrekli veya kurbağalı risotto çeşitleri bile yaygın olarak tüketilmektedir. Bölgede hepsi dünya çapında tanınan robiola, stracchino, crescenza (yumuşak peynir), caprini (keçi sütünden) taleggio (eskitilmiş ortası yumuşak), gorgonzola (mavi peynir) ile Brecia etrafındaki vadilerde bagoss, Valtellina vadisinde bitto, Cream kentinde salva ve Po ovasında (Pianura Padana) grana padano peynirleri üretilmektedir. Mantova’da kabaklı hatta bazen amaretto kurabiyesi de eklenen ‘Tortelli con la zucca‘, bademli tatlı Torta Sbrisolona, Mostarda adlı meyve salatası bölgenin tadılması gereken diğer lezzetleridir.

Lombardia turizm website: www.turismo.regione.lombardia.it

Sacro Monte di Varese 45°51′37.3″N 8°47′35.6″E Lombardia bölgesinde yer alan 9

Sacro Monte di Varese, 2012

kutsal dağdan birisi olup, Varese kentinin bir kaç km dışında Campo dei Fiori bölgesel parkı içerisinde deniz seviyesinden 807 m yukarıda yeralan bir hac ve dua merkezidir. Tapınak kompleksi Santa Maria del Monte köyü civarında 2 km boyunca yeralan 14 şapel ve bir kiliseden oluşmaktadır.

Sacro Monte di Varese website:  www.sacromontevarese.net/