Lazio

Lazio

Lazio 41°53′35″N 12°28′58″E /ˈlattsjo/ İtalya’nın 1948 Anayasası ile kısmi bölgesel özerklik verilmiş 20 bölgesinden birisi olup, merkezi Roma aynı zamanda İtalya’nın da başkentidir.

Lazio nerede? Lazio bölgesi harita

Lazio tarihi

İtalya’nın en büyük bölgesi olan Lazio 5.889.168 (2016) nüfusa sahip olup, kuzeyde Toskana, Umbria ve Marche, doğuda Abruzzo ve Molise, güneyde Campania batıda ise Tiren denizi ile çevrilidir. Frosinone, Latina, Rieti, Roma (Città metropolitana di Roma Capitale) ve Viterbo illerinden oluşan bölgenin en önemli kentleri Roma, Latina, Guidonia Montecelio, Aprilia, Fiumicino, Viterbo, Pomezia, Tivoli, Anzio, Velletri, Civitavecchia, Frosinone ve Rieti’dir. Bölgenin adı uzun süre Latium dolayısıyla Latin halkından ve bu halkın efsanevi atası Latinus’dan geldiğibe bağlanmışsa da günümüzde bölgenin geniş düzlükleri içermesine atfen Latince ‘geniş’ anlamındaki ‘latus’ kelimesiyle ilişkili olduğu genelde kabul edilmektedir. Latium bölgesinin otokton halkı Latinler olmakla birlikte Roma’nın genişlemesiyle birlikte Samnit, Marsi, Hernici, Aequi, Aurunci ve Volsci gibi diğer İtalik halkların yurtları ele geçirilip asimile edilmiştir. Augustus döneminde bugünkü İtalya sınırlarına uygun düşen coğrafya 11 parçaya bölünmüş olup, Lazio bölgesinin büyük kısmı Region I (Latium et Campania), kuzeyi ise Regio VII (Etruria) sınırları içerisinde eyralmaktaydı. İtalya’nın Goth işgaline uğramasının ardından Ostrogoth krallığının parçası olan bölge 553-54 Goth Savaşları’yla Bizans fethi sayesinde özgürlüğünü geri kazanmıştır. Lombardslara karşı yapılan uzun savaşlar bölgeyi zayıflatmışsa da 728’de Sutri’nin Bağışı ile Roma Piskoposu Roma Dükalığının ötesinde toprakları satın almıştır.

Lazio gezilecek yerler

Eski Romalıların deyişiyle Dünyanın Efendisi Roma (‘Roma caput mundi’) bir zamanlar Batı Dünyasının merkezi olup aynı zmanada Katolik dünyasının merkezi Vatikan devletini de çevrelemektedir.  Roma’da Colosseo (Kolezyum), Fori imperiali, Piazza Navona, Pantheon, Campidoglio ve Fontana di Trevi (Trevi Çeşmesi) ile Vatikan’da ki ünlü Saint Peter basilicasının da aralarında olduğu yüzlerce kilise görülebilir. Castelli romani bölgesinde zarif villalarıyla dikkat çeken ve Papa’nın yazlık ikametgâhını barındıran Castel Gandolfo, Frascati’de Rönesans tarzı Villa Aldobrandini, ekmekleriyle ünlü Genzano, Roman’nın kuzeyinde Orsini-Odescalchi kalesine ev sahipliği yapan Bracciano gölü, San Felice Circeo, Terracina, Gaeta, Formia ve Sperlonga gibi turistik köyleriyle göze çarpan Latina, Monti Simburini doğa parkı ile Etrüsk mirasını taşımaya devam eden Tuscia bölgenin diğer görülmeye değer yerleridir.

Lazio mutfağı

Bölgede kızarılmış yiyeceklerins atıldığı küçük restoranlar friggitoria adıyla anılmakta olup, Pizza e Mortazza, Supplì al telefono, Grattachecca, Pinsa Romana, Bucatini alla Amatriciana, Penne all’Arrabbiata, Gnocchi alla Romana, Maccheroni cacio e pepe, Minestra con broccoli in brodo di Arzilla, Maritozzo con la Panna, Calascioni, Timballo Ciociaro, Ricotta Romana ve Spaghetti alla Carbonara bölge mutfağının tadilmaya değer lezzetleridir.

Faydalı websiteleri

www.regione.lazio.it

www.visitlazio.com/

Ayrıca Oku
ALBA LONGA İtalya’da, Lazio bölgesinde şehir. Efsaneye göre, Aeneas’ın oğlu Ascanius tarafından kuruldu. Latium’un otuz şehrinden meydana gelen ve Albani dağı üzerinde, masrafını ortaklaşa ödeyerek ilâh­lara kurbanlar sunan konfederasyon üzerin­de hâkimiyet kurmuştu; yeni yeni gelişen Roma’ya rakipti. İç kalesinin, şimdiki Castel Gandolfo’nun bulunduğu yere yakın oldu­ğu sanılır. Curiatiuslar Alba’da otururlar­dı. Alba, bunların Horatiuslarla savaşmala­rından sonra, parlak durumunu kıskanan komşu siteler tarafından yıkıldı. Bunun üzerine birçok Albalı Roma’ya götürüldü ve oranın halkına karıştı.