İtalyan Mutfağı

İtalyan içkileri sözlüğü: Alkollü ve Alkolsüz içecekler

Abbardente Bkz. Filu e ferru

Acquavite Fermente şekerli sıvıların damıtılmasıyla elde edilen grappa, calvados, konyak, rom, viski gibi %40-60 derecelik yüksek alkol içerikli içeceklere verilen isimdir.

Acqua di rose Gül suyu

Acqua di rubinetto Musluk suyu

Acqua gasata Gazlı su

Acqua liscia Doğal su

Acqua minerale gassata Gazlı maden suyu

Acqua minerale naturale Gazsız mineralli doğal su

Acqua potabile İçme suyu

Acqua tonica Tonik

Alchermes Şeker, tarçın, karanfil, hindistan cevizi, vanilya ve diğer otların

Alchermes

karışımıyla elde edien bir İtalyan likörü olup kızıl rengini içine eklenen parazit bir böcekten almaktadır. % 21-32 alkol derecesine sahip likör İtalyan mascarpone peyniri ve şeker kullanılarak gerçekleştirilen hızlı tatlıların yapımında kullanılmaktadır. Özellikle Toscana, Emilia-Romagna ve Sicilya’da tüketilen likörün adı Arapça al-qirmiz (kırmızı) kelimesiyle ilişkilidir.

Amaretto 1. Lombardia bölgesinde Saronno kentinde üretilen

Amaretto

badem likörünün adı olup, tek başına içilebileceği gibi çeşitli yiyecekler ve kahveye de eşlik amaçlı tüketilmektedir. Ticari olarak 1900’den beri üretilen % 28’lik Disaronno Originale ile % 1851’den beri üretilen 24’lük Lazzaroni Amaretto en ünlü amaretto çeşitleridir. Amaretto kelimesi İtalyanca amaro (acı) kelimesinin küçültülmüş formudur.

2. % 16-40 oranında alkol içeren bir bitki likörü olup yemeklerden sonra hazmettirici olarak içilmektedir. Alkol içerisinde yumuşatılan bitki, kök, çiçek ve

Amaretto Montenegro

turunçgil kabuklarından yapılan en önemli Amaro markaları Averna, Ramazzotti, Lucano ve Montenegro’dur. Almanya’da benzerleri Kräuterlikör olarak adlandırılan Amaro, badem likörü amaretto ve sek şarap amarone ile karıştırılmamalıdır.

Anisetta Anason likörü. İtalya’daki en önemli anisetta markası % 42 oranında alkol içeren Sambuca olup beyaz, koyu mavi ve kırmızı çeşitleri tıpkı Türk rakısı ve Yunan uzosu gibi suyla karıştırılıp içilmektedir.

Aranciata Portakallı gazoz

Bevanda analcolica Alkolsüz içecek

Bevande İçecekler (Tekil: bevanda)

Birra Bira

Birra alla spina Fıçı bira

Birra analcoolica Alkolsüz bira

Birra chiara Düşük alkollü bira

Birra doppio malto Çift malt bira

Birra rossa Kırmızı bira

Birra scura Siyah bira

Brandy Konyak

Brasilena Calabria bölgesinde üretilip Gassosa al caffè olarak da bilinen soda ve

Brasilena

kahve karışımı içeceğin adıdır. Alüminyum teneke kutu ve cam şişelerde satılan içecek Arnavutluk, Kanada, ABD, Çin ve Avustralya’ya ihraç edilmektedir.

Brakettoska Brachetto d’Acqui, votka, çilek (veya ahududu, böğürtlen, yaban mersini), şeker ile hazırlanıp, taze nane yaprakları ile süslenerek servis edilen alkollü bir kokteylin adıdır.

 

 

 

Caffè /kaf’fɛ/ Kahve (Ayrıca Bakın: İtalyan Kahve Çeşitleri ve İtalyanca kahve terimleri sözlüğü)

Caffè bollente Sıcak kahve

Caffè con latte Sütlü kahve

Caffè con panna Kremalı kahve

Caffè corretto Sert kahve

Caffè decaffeinato Kafeinsiz kahve

Caffè d’orzo Arpa kahvesi

Caffè filtro Filtre kahve

Caffè freddo Buzlu kahve

Caffè lungo Hafif kahve

Caffè macchiato Az sütlü espresso

Caffè nero Siyah kahve

Caffè ristretto Az Espresso

Caffelatte Bol sütlü kahve. Espresso kahveye sıcak süt ve köpük eklenmesi suretiyle yapılan kahve cinsidir. Caffellatte, Cappuccino‘ya oranla iki misli süt ile hazırlanmaktadır.

Cedrata Limon arolamlı alkolsüz bir içecek

Chinotto /kiˈnɔtto/ Çin turuncu (Citrus myrtifolia) adlı turunçgilin suyu ile yapılan

Chinotto

gazlı alkolsüz içeceğin adıdır. Kola gibi koyu renkli ve tadı portakala göre daha acı olan meyvenin suyu öncesinde içilmekteyse deancak 1950’li yıllarda gazlı içecek olarak endüstriyel üretimine başlanmıştır.

Cognac Konyak

Filu e ferru Sardinya’da suyu sıkılmış üzüm kabuğundan hazırlanan brendiye verilen isim olup, ayrıca abbardente ve grappa adlarıyla da bilinmektedir. Sardinya dilinde ‘demir tel’ anlamına gelen içkinin adı yasadışı damıtım yapan üreticilerin toprak altında sakladıkları şişelerin yerini hatırlamak için toprağın üzerine iliştirdikleri tele atfen verilmiştir.

Galliano Bir bitki likörüdür. Detaylı bilgi için Bkz. Galliano likörü maddesi

Genepi Aosta vadisinde yavşan otu (Artemisia) ve çeşitli baharatlar kullanılarak yapılan bir likör çeşidi olup, İtalya’nın yanı sıra Fransa’da génépy adıyla üretilmektedir.

Grappa Üzüm posasından yapılan bir brendi çeşididir. Başlangıçta şarapçılıktan arta

Grappa

kalan posayı kullanarak israfı önlemek için yapılan içki akşam yemeği sonrasında hazmettirici (digestivo) olarak tüketilmekte hatta bu amaçka espresso kahveye eklenerek caffè corretto (düzgün kahve) ve ammazzacaffè (kahve katili) formunda içilebilmektedir.

Grolla dell’amicizia Aosta Vadisi ve Piemonte’ye özgü, grappa, kahve, tarçın, karanfil ve diğer baharatlardan oluşan bir içecek olup çok ağızlı ahşap çaydanlıkta servis edilmektedir.

Infuso di erbe Bitki çayı

Infuso di fiori d’arancio Portakal çiçeği çayı

Infuso di frutta Meyve çayı

Infuso di melissa Limonlu melisa çayı

Infuso di menta Nane çayı

Infuso di rosa canina Kuşburnu çayı

Infuso di tiglio Ihlamur çayı

Infuso di verbena Mine çiçeği çayı

Kirsch %40-45 alkol oranına sahip renksiz brendy çeşidi olup damıtılmış vişneden üretilmektedir

Limonata /limo’nata/ Limonata

Limoncello /limonˈtʃɛlːo/ Güney İtalya’ya özgü limon likörü olup, özellikle Napoli

Limoncello

körfezi ve civarında üretilmekte Kuzey İtalya’da limoncino adıyla anılmaktadır. Sorrento, Sfusato veya Sfemminello Santa Teresa adıyla bilinen devasa limonların kabuğundan yapılan % 38-42 alkol oranına sahip likör İtalya’da yemek sonrası hazmı kolaylaştırmak için tüketilmektedir. Sorrento yarımadasında 1991 yılından itibaren Stefano ve Sergio Massa kardeşler tarafından üretilen % 30 alkol oranına sahip Villa Massa en kaliteli limoncello markalarındandır.

Liquore Likör

Maraschino İtalya’nın Torreglia ve Hırvatistan’ın Zadar kentlerinde 1821’den beri üretilen % 32 alkol oranına sahip vişne likörünün adıdır.

Martini  Torinolu bir vermut üretici tarafından  1863 yılında icat edilen kaliteli bir vermut çeşididir. Günümüzde Martini Bianco, Martini Rosso, Martini Rosato, Martini Extra Dry, Martini D’oro ve Martini Fiero adlarında 6 çeşidi üretilmektedir. Cin ve vermut kullanılarak yapılan bir kokteyl çeşitleri günümüzde martinia dıyla bilinmekte olup, genellikle limon ve zeytin eşliğinde geniş ve sığ özel kadehinde soğuk içilmektedir.

Mirto Sardinia, Korsika ve Capraia adalarında yapılan yaban mersini likörü olup

Mirto

Sardinya dilinde licòre de murta Korsika’da licòr di mortula adlarıyla da bilinmektedir. Mirto nero siyah yaban mersini tanelerinden Mirto bianco ise beyz tanelerden yapılmaktadır.

Nocello Emilia-Romagna bölgesinde Toschi Vignola tarafından üretilen ceviz ve fındık likörüdür.

Nocino Emilia-Romagna bölgesinde olgunlaşmamış yeşil ceviz yapılan % 40 alkol oranına sahip yapışkan koyu kahverengi ceviz likörünün adıdır.

Orzata Arpa, badem ve şekerle yapılmış alkolsüz içki.

Rhum Rum

Nocino

Sambuca con la mosca Kahve taneli mürver likörü

Sangria Kırmızı şarap, limonata, meyve ve çeşitli baharatların karıştırılmasıyla hazırlanan İspanyol içeceği

Sidro Elma ve armut gibi meyvelerin suyunun fermentasyonu ile elde edilen likör çeşidi olup alkol oranı % 2-7 arasında değişmektedir.

Spremi agrumi Narenciye sıkıcağı

Spremuta Sıkılmış meyve Spritz Prosecco şarabından hazırlanan Kuzeydoğu İtalya’ya özgü alkollü içecek çeşidi olup, Almanca ‘gazlı’ anlamına gelmektedir. Üzerine maden suyu ilave edilerek bir portakal dilimi eşliğinde aperatif gibi servis edilen içecek Spritz Veneziano veya sadece Veneziano adlarıyla da bilinmektedir.

Spuma Köpük

 

Strega Campania’nın Benevento bölgesinde S. A. Distilleria Liquore Strega

Strega

tarafından 1860’lardan itibaren üretilen bitkisel bir likör çeşidi olup sarı rengini safrandan almaktadır. Liquore Strega % 40 alkol oranına sahip olup geri kalan içeriğinde nane ve rezene gibi bitkisel maddeler bulunmaktadır. Galliano likörüne benzer görünümde olan Strega yemeklerden sonra ahzmettirici olarak içilmekte çoğu zaman torta caprese adlı çikolata keke eşlik etmektedir.

/teː/ Çay