İtalya Önemli Bilgiler

Yurt dışında yaşayan İtalyanlar

Yurt dışında yaşayan İtalyanlar Migrantes Vakfı’nın raporuna göre Ocak 2016 itibarıyla çoğu genç 4.811.163 italyan kısıtlı iş imkanları sebebiyle ülkede gelecek görmediği veya hayat pahalılığı sebebiyle İtalya dışında göç etmiş olup, toplam nüfusa (60.665.551) oranları % 7.9 gibi yüksek bir oran tutmaktadır.

% 69.2’si diğer Avrupa ülkelerine olmak üzere sadece 2015 yılında 107.529 kişi göç etmiş olup bu rakamın bir önceki yıla göre 6.232 kişi artması yükselen bir trend olduğunu göstermektedir. 18-34 yaş arasında görülen göç dalgasına emekli İtalyanların hayat pahalılığı sebebiyle katıldığı hatta gittikçe artan oranlarda Ukrayna (% 307), Bulgaristan (%223.6), Romanya (% 152.8) ve Polonya (% 152.8) gibi ülkelere yerleştiği görülmektedir. İlginç olan İtalya’ya bir zamanlar göçmen olarak gelen Bagladeşli ailelerden 5 bin kadarının son 10 yılda başta Britanya olmak üzere diğer Avrupa ülkelerine göçmen olarak gittiği de gözlenmiştir. Bu yeni göç dalgası, XVIII. ve XX. yüzyılın başlangıcında yaşananlardan farklı bir çizgi izlemekte olup, o dönem ülkenin güney bölgeleriyle sınırlı umut yolculuğu günümüzde Lombardia, Veneto, Alto Adige ve Val D’Aosta gibi kuzeyin varlıklı bölgelerini bile etkilemektedir. Migrantes Vakfı’nın raporuna göre çoğunlukla bekâr ve yüksek okul mezunu olmayan erkek nüfusun 45.5’i yeni bir yaşam ve iş için göç ettiğini ifade etmektedir. XVIII. yüzyılda köyden kente yaşanan göç dalgasını tersine günümüzün İtalyan gençleri büyük kentleri terk etmektedir. Göç edilen başlıca ülkeler Arjantin, Almanya ve İsviçre arasında yakın zamanda Brezilya ve İspanya’da eklenmiş olup, eğitimsiz gençler, çoğunlukla restoran sektöründe iş ararken üniversite mezunu gençler yüksek lisans ya da doktora programlarına kayıt olmaktadır.

İtalyan gurbetçiler

17 yaşındaki İtalyan lise öğrencisi Matteo’nun “Ülkemde kendime bir gelecek hayal edemiyorum. Üniversiteden sonra yurt dışında çalışıp yaşamak istiyorum.” sözleriyle başlayan ve BBC’de 14 Aralık 2014 yılında yayımlanan Avrupa’nın yeni gurbetçileri’ İtalyan gençler’ başlıklı haberde işsizliğin tüm nüfusta yüzde 13’ü, 25 yaş altı gençler arasında ise yüzde 43’ü aştığı İtalya’da gençlerin istedikleri işi yapıp geçinebileceklerine dair çok azının umudu olduğu vurgulanmıştır.