İtalyan Mutfağı

İtalyan çorbaları

Acquacotta /‘akkwaˈkɔtta/ Lazio ve Toscana bölgelerinde sebze, et suyu ve ekmek ile hazırlanan geleneksel bir çorba çeşididir. Bayat ekmeği su, soğan, domates ve zeytinyağıyla pişirerek yeniden kullanıma sokmak amacıyla yoksul köylülerce hazırlanan Acquacotta (pişmiş su) içerisine günümüzde ayrıca yumurta, pecorino veya parmesan gibi peynirler, sarmısak, fesleğen, yaban nanesi, mentuccia, tuz ve biber de konulabilmektedir. 

Addensante Yoğunlaştırıcı. Sos ve çorba gibi yemeklerin hazırlanması esnasında kıvam arttırmak için kullanılan maddenin adı.

Cannellini Hafifçe böbrek şeklinde kremsi beyaz bir fasülye cinsi olup, salata ve fasülye çorbası yapımında kullanılmaktadır.

Cassoeula /kaˈsøla/ Lombardia bölgesine özgü, secondo piatto olarak tüketilen, Savoy lahanası, domates ve domuz etinden (bacaklar, baş, kaburga) yapılan bir çorbadır. Söylenceye göre domuz kesim sezon sonuna denk gelen 17 Ocak günü St. Anthony yortusu kesim hayvanlarının etinin hemen kullanılması için Cazzuola veya Cazzola adlarıyla da bilinen bu yemek icat edilmiştir.

Cialledda Basilicata bölgesine özgü bir sebze çorbası olup, bakla, patates ve enginar kullanılarak hazırlanmaktadır.

Garmugia Toscana bölgesine özellikle Lucca’ya özgü bir çorba çeşidi olup, geleneksel olarak ilkbaharda sebzelerin ilk hasat zamanında kuşkonmaz, enginar, bakla, bezelye, soğan, pastırma veya dana eti kullanılarak hazırlanmaktadır. Sebzeler arasında havuç, kereviz ve pancar da olabileceği gibi dana eti yerine kıyma veya sosis kullanılabilir hatta yemeğin üzerine parmesan ya da pecorino peynirleri eklenebilmektedir.

Jota Friuli-Venezia Giulia bölgesine özgü fasulye, patates, lahana ve domuz eti çorbası

Macco di fave Sicilya usülü fasulye çorbası

Mesc’ciua Doğu Liguria’ya özgü nohut, fasulye ve buğday tanelerini içeren bir sebze çorbası olup Araplardan ödünçlendiği sanılmaktadır.

Minestra /mi’nɛstra/ Çorba

Minestra in brodo d’arzilla Brokoli, makarna ve dikenli vatoz etinden yapılan çorba

Minestra maritata Lazio ve Campania bölgelerine özgü noel döneminde de hazırlanan düğün çorbası olarak da bilinen etli sebze çorbası olup, hindiba, ıspanak, lahana, marul gibi yeşil sebzeler ile köfte veya sosisten yapılmakta içine istenirse biber, makarna, arpa ve mercimek de eklenebilmektedir.

Minestrone Sebze çorbası

Pancotto Basilicata bölgesine özgü ekmek, yumurta ve peynir ile hazırlanan geleneksel çorbadır.

Pappa al pomodoro Toscana’ya özgü yoğun domates çorbası olup, domates, ekmek, zeytinyağı, sarımsak ve fesleğen kullanılarak hazırlanmaktadır.

Pasta e fagioli Makarna ve fasulye çorbası

Pearà Verona’ya özgü kıvamlı bir etsuyu çorbası olup, yapımında rendelenmiş bayat ekmek, sığır iliği, et suyu ve biber kullanılmakta istenirse zeytinyağı ve parmesan reggiano veya grana padano peynirleri de eklenebilmekte, et yemekleri yanında sos olarak sunulmaktadır.

Preboggion Liguria mutfağına özgü geleneksel yabani ot çorbasının adıdır

Risoni Pirinç şeklinde irmik makarna çeşidi olup, tıpkı arpa formundaki benzeri (arpa şehriye) orzo gibi çorbalarda kullanılmaktadır.

Stelline Ortası delik yıldız formunda makarna çeşidi olup, daha çok çorba yapımında kullanılmaktadır.

Stracciatella in brodo Yumurta, galeta unu ve parmesan veya mozzarella peynirinin et suyunda pişirilmesiyle hazırlanan Lazio bölgesine özgü bir çorba çeşididir.

Suppa cuata Sardinya mutfağına özgü et suyunda pişmiş ıslatılmış bayat ekmek parçaları (casgiu spiattatu), koyun eti ve peynir çorbası olup aroma için nane ve rezene eklenmekte ayrıca Zuppa gallurese adıyla da bilinmektedir.

Tempestina Tahıl şeklinde irmik makarna çeşidi olup çorbalarda özellikle minestra yapımında kullanılmaktadır.

Vellutata Kremalı sebze çorbası

Zuppa /’tsuppa/ Çorba

Zuppa di legumi Bakliyat çorbası

Zuppa di pesce Balık çorbası

Zuppa di verdura Sebze çorbası

Zuppa gallurese Bkz. Suppa cuata

Zuppa inglese /ˈtsuppa iŋˈɡleːse/ Pandispanya ve iki kat muhallebi ile yapılan bir tatlı çeşidi olup adı ‘ingiliz çorbası’ anlamına gelmektedir.

Ayrıca İlginizi Çekebilecek yazılar

İtalya’da hangi Şehirde Hangi Şarap İçilir veya İtalya’nın En İyi Şarap Şehirleri Listesi

İtalyan Şarapları Sözlüğü

İtalyan Şarap Kalitesi: DOC ve DCOD nedir?

Chianti Şarapları

İtalyan içkileri sözlüğü: Alkollü ve Alkolsüz içecekler

İtalyan peynirleri Sözlüğü (i formaggi d’italia)

İtalyan salamları, jambon ve pastırma çeşitleri

İtalyan Mutfağı sosları

İtalyan mutfağı sözlük: Restoran, mutfak ve pazarda kullanılan İtalyanca mutfak terimleri

İtalyan sebze yemekleri

İtalyan mutfağında balıklar ve deniz ürünleri

Risotto ve Risotto çeşitleri sözlüğü (İtalyan Mutfağı)

İtalyan Mutfağı’nda et ve et yemekleri sözlüğü

İtalyan Çorbaları

İtalyan çikolatası, fındık kremaları ve gofretleri

İtalyan Kahve Çeşitleri ve İtalyanca kahve terimleri sözlüğü