İtalyan Mutfağı

Chianti şarapları

Chianti /’kjanti/ Toscana’da Arezzo, Floransa, Pisa, Pistoia, Prato ve Sienna bölgelerinde üretilen bir kırmızı şarap çeşidinin adıdır. Sonradan başbakan olacak Baron Bettino Ricasoli, 19. yüzyıl ortalarıdna Chianti şarabındaki üzüm oranını % 70 Sangiovese, % 15 Canaiolo ve % 15 Malvasia bianca olarak standart hale getirmiştir.

Chianti şarap çeşitleri

Chianti adını taşıyan pek yöresel varyasyon bulunmakta olup bunların başlıcaları şöyledir:

Chianti: “Fiasco” adlı geleneksel saman kaplı şarap şişesinde satılmaktadır.

Chianti manzarası, İtalya

Chianti Classico (Floransa ve Siena)

Chianti Colli Aretini (Arezzo)

Chianti Colli Fiorentini  (Floransa)

Chianti Colline Pisane (Pisa)

Chianti Colli Senesi (Siena)

Chianti Montalbanoa  (Prato, Florence ve Pistoia)

Chianti Montespertoli (Floransa)

Chianti Rùfina (Floransa)

Chianti Superiore (Floransa, Arezzo, Pisa, Pistoia ve Siena) DOCG etiketli pahalı

Meşe fıçılar, Chianti

bir şaraptır.

Vin Santo del Chianti (Arezzo, Floransa, Pisa, Pistoia, Prato ve Siena)

Vin Santo del Chianti Classico (Floransa ve Siena)

Chianti şarapları hakkında önemli bilgiler

Öncelikle chianti kelimesi italyanca ‘ki-ahn-ti’ olarak telaffuz edilir.  Hiç şüpheniz

Chianti’de bir çiftlikte üzüm bağları

olmasın 1991 yapımı Kuzuların Sessizliği (The Silence of the Lambs) filminde Hannibal Lecter karakterini canlandıran Anthony Hopkins’in ‘Onun ciğerini bakla ve hoş bir chianti şarabıyla’ yedim cümlesiyle pek de hoş olmayan yoldan reklamı yapılmadan öncede chianti ünlü ve prestij sahibi bir İtalyan şarabıydı.

Chianti şarapları başlangıçta Fiasco

Sangiovese grapes Chianti Italy
Sangiovese üzümleri, Chianti

adıyla saman kaplı dip kısmı genişçe şişelerde satılmaktaysa da günümüzde nadir bulunmakta neredeyse tüm chianti çeşitleri silindirik cam şişelerde pazara sunulmaktadır.

Chianti şarapları adını Toskana’nın Chianti bölgesinden almaktaysa da bu bölge dışında üretilen bazı şarapların etiketlerinde de chianti adını görebilirsiniz.  Toskana çok daha eski bir şarap üretim

Özhan Öztürk, Chianti’de chianti şaraplarına can veren meşhur Sangiovese üzümlerinin toplanmasına yardım ederken (2016)

bölgesi olmasına karşın yazılı kayıtlarda şarap adı olarak chianti adı ilk olarak 13. yüzyılda tespit edilmiştir. Geleneksel kırmızı chianti şarapları Sangiovese ve Canaiolo, beyaz chianti şarapları ise Trebbiano ve Malvasia üzümlerinden yapılmaktadır.  İdeal Chianti % 100 Sangiovese üzümü ile yapılmaktaysada pek çok çeşitte ya da üretimin o yılki durumuna göre 80% Sangiovese’nin yanı sıra % 20’nin Cabernet, Merlot ve Syrah üzümleri kullanılmaktadır.  Chianti sınırlamasının Fransız şaraplarında olduğu kadar kesin olmamasına şaşırmamak gerekir söz gelimi  Chianti Classico 1716 yılında bir fermanla özgünlüğüne kavuşabilmiştir.

Siyah horoz, Gallo Nero

 Chianti Classico şaraplarının sembolü siyah horoz (İtalyanca ‘Gallo Nero‘) olup,

Siyah horoz, Gallo nero

beyaz bir zemin üzerinde siyah bir horoz silüetinin etrafı kırmızı bir halka ile çevrelenmiştir. Söylenceye göre 13. yüzyılda Floransa ile Siena, Chianti bölgesi üzerindeki hak iddiaları anlaşmazlıklarına son vermek için bir at yarışı tertip etmiştir. İddiaya göre Floransa ve Siena’dan birer atlı horoz ötüş saatinde şehirlerinden çıkacak ulaşabildikleri yerler şehirlerine katılacaktır. Floransalılar yarışma için uyanıklık yapmış, günler öncesinden bir kutuya tıkıp aç bıraktıkları siyah bir horozu kullanmış, horoz erkenden öttüğü içinde Floransalı şövalye daha çok yol almış iki şövalye Siena surlarına 20 km mesafede buluşabilmiştir. O günden sonra siyah horoz yani Gallo Nero Chianti bölgesinin sonrasında ise Chianti şaraplarının sembolü olmuştur.

Chianti şarabının tadı

Chianti kırmızı şarabı sert ve yalın bir tada sahip olup, ‘meyvemsi’ şarap

Bir restoranda seçilmeyi bekleyen chianti şişeleri

kategorisine girdiğinden şarap içmeye yeni başlayanlara tavsiye edilmektedir. Kmi şarap uzmanları chianti şarabının kiraz, erik, çilek, baharat, badem, tütün, vanilya ve kahve tadlarını ihtiva ettiğini iddia etmektedir.

Chianti Şarap fiyatları

Günümüzde  Amerika Birleşik Devletleri’nde 10-50 $ etiketli fiyatına karşın en popüler İtalyan şarabı olma özelliğini sürdürmektedir, Türkiye piyasasında ise  Eylül 2017 itibarı ile 750 ml şişe hacmine sahip Bartali Chianti Classico DOCG  65 TL, Chianti Colli Senesi 85 TL, Leccioni Chianti 55 TL, Cecchi Chianti 85 TL, Bartali Chianti DOCG 45 TL etiket taşımaktadır.  İtalya’da ise en ucuz Chianti şarabı Fattoria La Tancia Chianti DOCG 2014 3.90 € karşılığında satılmaktayken, özel yıllarda üretilen kaliteli chiantiler mesela Castell’in Villa Chianti Classico Riserva DOCG 1977 231 € aynı şarabın 1975 üretimi 219, 1986 üretimi 187 €, 1995 üretimi 185 € etiketle satılmaktadır. Tabii bu fiyatlar restoran değil market fiyatı olup, şık bir restoran da yemeğin yanında isteyeceğiniz bir şişe chiantiye bu rakamların çok üzerinde fiyat ödeyebileceğinizi unutmayınız.