Roma

Catacombe di Roma, Roma Yeraltı Mezarlığı

Catacombe di Roma veya Roma Yeraltı Mezarlığı 41°51′31″N 12°30′48″E Roma’da ilk Hıristiyanlar’ın ölülerini gömmek amacıyla yeraltına oydukları mezarların adı olup, uzun galeriler, küçük odalar ve geçitlerden oluşmaktadırlar. Hıristiyanlık’ın ortaya çıkışından sonra iki yüzyıl boyunca Roma imparatorları yeni dini yasaklayıp, şiddetle cezalandırılan ilk Hıristiyanlar katakomplarda gizlice ibadet etmişlerdir.

Catacombe di San Callisto nerede?

Roma’da bulunan yeraltı mezarları

Catacombe sözcüğü ilk kez Roma yakınlarında yer alan San Sebastiano

19. yüzıl sonlarına ait Catacombe di San Callisto çizimi (Roma’daki İngiliz Okulu, Bulwer Koleksiyonu)

Bazilikası’ndaki yeraltı mezarları için, ardından tüm yeraltı mezarları için kullanılmıştır. Roma’da çok sayıda yeraltı mezarı bulunmakta olup, Via Aurelia’da San Pancrazio, Calepodio, Felici ve Santi Processo e Martiniano, Via Portuense’de Ponziano ve Generosa, Via Ostiense’de San Paolo, San Timoteo, Commodilla ve Santa Tecla, Via Ardeatina’da Santi Marco e Marcelliano, Domitilla, Nunziatella ve Balbina, Via Appia’da San Callisto, Pretestato, San Sebastiano, Vibia ve Vigna Randanini, Via Latina’da Santi Gordiano ed Epimaco, Aproniano, Dino Compagni ve Trebio Giusto, Via Labicana’da Santi Marcellino e Pietro, San Zotico, Aureli ve San Castulo, Via Tiburtina’da San Lorenzo,

San Callisto yeraltı mezarı, 1908

Novaziano, Sant’Ippolito ve Santa Sinforosa, Via Nomentana’da San Nicomede, Sant’Agnese, Catacomba maggiore, Sant’Alessandro ve Villa Torlonia, Via Salaria nova’da Santa Felicita, Trasone, Sant’Ilaria, Giordani, Priscilla ve Anapo, Via Salaria vetus’da San Panfilo, Sant’Ermete, Livenza ve Clivum Cucumeris, Via Flaminia’da San Valentino bunların başlıcalarıdır. 410’da Gotlar’ın Roma’yı istilası sırasında yeraltı mezarlarının girişleri duvarla örülerek gizlenmişlerdir. Tesadüfen bulunan pek çok catacombe olduğu gibi pek çoğunun hala keşfedilmemiş olduğu sanılmaktadır.

Yeraltı mezarlarının bazıları birkaç katlı olup, sözgelimi San Sebastiano 4 katlıdır. Galerilerde duvarlardaki oyuklara gömülen cesetlerin üzeri tuğla veya taş örülerek kapatılmışsa da çoğu zamanla yıkılmış olduğundan ziyaretçiler iki sıra iskelet dizisinin arasında yürümektedir.