Veneto

Juliet’in evi, Casa di Giulietta (Verona)

Casa di Giulietta 45°26′31.2″N 10°59′55.3″E (via Cappello 23) Verona’da bulunan tarihi evde William Shakespeare’in “Romeo ve Juliet” hikâyesinde ünlü balkon sahnesinin gerçekleştiği iddia edilmektedir.

Juliet’in evi, Casa di Giulietta nerede?

14. yüzyıl yapımı eve 1936’da balkon ilave edilerek, Juliet’in evi olduğu ilan edilince önemli miktarda turist tarafından ziyaret edilmeye başlanmıştır. Evin içinde Rönesans dönemi freskleri bulunmakta olup, balkonunda fotoğraf çektirmek için bile olsa giriş ücreti 6 €’dur.

Adres: Via Cappello, 23, 37121 Verona VR, İtalya

Juliet’in Evi hakkında önemli bilgiler

Öncelikle Juliet ya da İtalanca yazımıyla Giulietta, gerçek tarihi bir kişi değil

casa di giulietta verona
Juliet heykeli. Casa di Giulietta, Verona

Shakespeare tarafından yaratılan kurgusal bir karakterdir dolayısıyla hiç bir yerde yaşamamıştır. Bununla birlikte Casa di Giulietta ya da Juliet’in evi olarak tanıtılan bir evde bir öykü kahramanının yaşamış olduğunu inananların sayısı azımsanmayacak denli çoktur.

1905 yılında evin gerçek sahibi Cappello ailesi olup, kasaba sakinleri Shakespeare’in ‘Romeo ve Juliet’ oyununda Juliet’in soyadı Capulet’e benzerliğinden dolayı evi ‘Juliet’in evi’ ilan edince zamanla turistlerin başlıca uğrak yerlerinden birisi olmuştur.

Verona’ya gelen turistler bölge folklorunun yanı sıra kendi geldikleri yerden taşıdıkları inançlarla harmanlayınca ortaya bu Juliet evi ile ilgili bazı adetler çıkmış ve hzıla yayılmıştır. Sözgelimi aşıklar birbirlerine duydukları

20. yüzyıl başlarında Casa di Giulietta. Balkon yok…

hisleri bir kağıda yazıp evin duvarına yapıştırmaktadır ama ağzındaki sakızı kağıdı duvara tutturmaya çalışanlardan duvara zarar verdiği için 500 € para cezasına çarptırılanlar olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Bir başka inanışta Juliet’in sağ memesine dokunanların karşısında hayatlarının gerçek aşkının çıkacağıdır ki özellikle erkek turistleri bu şekilde fotoğraf çektirirken bile görmeniz mümkündür.

1940’larda (balkon eklenmiş) Casa di Giulietta

Pek çok insan Juliet’e aşk hayatları hakkında yakınan ve tavsiye isteyen mektuplar göndermektedir ki bu mektuplar binanın ikinci katında gönüllü bir Juliet grubu tarafında cevaplanmaktadır.  Bu durum başrollerinde Amanda Seyfried ve Vanessa Redgrave’in oynadığu Aşk Mektupları (Letters to Juliet, 2010) adlı bir filme de konu olmuştur.

Romeo’nun Juliet’e aşkını ilan ettiği meşhur balkon sahnesine gelince Casa di Giulietta adı verilen evin orijinal formunda balkon yoktur sonradan eklenmiştir. Dünyanın her yerinden her yıl binlerce turistin Verona’ya geldiğinde romantik bir mola için Juliet’in evi ilk ziyaret yerlerinden birisi olmaktadır.