Roma

Castel Sant’Angelo, Melekler Şatosu (Roma)

Castel Sant’Angelo 41°54′11.03″N 12°27′58.88″E /kaˈstɛl sanˈtandʒelo/ Roma kentinde Adriano parkında, Tiber Nehri kıyısında bulunan silindirik bir kale olup, Türkçe ‘Melekler kalesi‘ adıyla bilinmektedir.

Castel Sant’Angelo, Melekler Şatosu, Kutsal Melek Kalesi nerede?

Castel Sant’Angelo, 1871

Castel Sant’Angelo, Melekler Şatosu tarihi

MS 123 – 139 arasında yapı İmparator Hadrian tarafından kendisi ve ailesi için

18. yüzyıl Flaman heykeltıraş Pieter Verschaffelt tarafından yapılan Mikail (Saint Michael) heykeli

mezar (mozole) olarak inşa ettirildiğinden Mole Adrianorum ayrıca 10-13. yüzyıllar arasında ‘Castellum Crescentii’ olarak da anılmıştır. 14. yüzyıl başlarında Papa III. Nicholas, yapıyı San Pietro bazilikasıyla ‘Passetto di Borgo’ adlı korunaklı bir ‘Vatikan Koridoru’ vasıtasıyla birleştirmiş hatta Papa VII. Clement 1527’de Roma’nın yağmalanması sırasında buraya sığınmıştır. Papalık yapıyı hapishane gibi de kullanmış olup,  sonradan yakılarka öldürülecek olan İtalyan Dominikan rahibi ve büyük filozof Giordano Bruno (1548-1600) burada 6 boyunda hapsedilmiş, yine heykeltıraş ve kuyumcu Benvenuto Cellini hatta Fatih Sultan Mehmet’in oğlu Cem Sultan‘da burada kalmıştır.

Tiber nehri üzerinde Castel Sant’Angelo kalesi ile Sant’Angelo Köprüsü, Roma

Bir zamanlar Roma’nın en yüksek binası olma özelliğine sahip yapı günümüzde Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo’ya (Sant’ Angelo Kalesi Ulusal Müzesi) ev sahipliği yapmakta olup, giriş ücreti 8 €’dur. Yapı adını kalede bulunan 2 Mikail heykelinden almakta olup, Dan Brown’ın aynı adlı kitabından uyarlanan ve 15 Mayıs 2009 tarihinde gösterime giren Melekler ve Şeytanlar (Angels & Demon) adlı filmin pek çok sahnesi burada çekilmiştir. Ayrıca  Roma tatili filmi (Roman Holiday), Giacomo Puccini’nin Tosca operası ve Assassin’s Creed 2 adlı bilgisayar oyunununda Melekler Kalesi bir şekilde konuya dahil edilmiştir.

Kalenin hemen önünde Tiber nehri üzerinde Ponte Sant Angelo veya Hadrian Köprüsü yer almaktadır. Kalenin üzerinde yer alan bronz melek heykeli ise 18. yüzyıl Flaman heykeltıraş Pieter Verschaffelt tarafından yapılmıştır.

Bir söylenceye göre başmelek Mikail MS 590’da  Castel Sant’Angelo üzerinde görününce Roma’yı kasıp savurun bir salgın hastalık birdenbire sona ermiştir. 1536’da Raffaello da Montelup, Mikail’in (Saint Michael ) elinde kılıçla salgın hastlığı yenmesini tasvir eden mermerden bir heykel yapmıştır.  yapıldığı zaman kalenin üzerinde yer alan bu heykel günümüzde kale içinde avluda sergilenirken yerine  1753’de Flaman heykeltıraş Pieter Verschaffelt’in yaptığı bronz melek heykeli dikilmiştir.

Address:
Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo 
Lungotevere Castello, 50 00186 – Roma
Tel. 06.681.911.1

Ponte Sant’Angelo

Ponte Sant’Angelo veya Sant’Angelo Köprüsü 41°54′06.49″N 12°27′59.22″E Roma kentinde Tiber nehri üzerinde bulunan bir Roma köprüsü olup, MS 134’de İmparator Hadrian döneminde inşa edildiği için Ponte di Adriano (Hadrian köprüsü) adıyla da bilinmektedir.    135 m uzunluk, 7 m yüksekliğindeki taş köprü Ponte ve Borgo semtlerini birbirine bağlamaktadır. Adını yanı başındaki Castel Sant’Angelo kalesinden alan köprü her biri yarı bir heykeltraş tarafından yapılan melek heykelleriyle ünlüdür.

Adres: Ponte Sant’Angelo, 00186 Roma RM, İtalya