Veneto

Canal Grande, Büyük Kanal (Venedik)

Canal Grande veya Büyük Kanal 45°26′12″N 12°19′58″E /kaˌnal ˈɡrande/ [Venedik aksanında ‘Canałasso‘] Venedik kentinde su trafiği koridorunu oluşturan 3.800 m uzunluğunda, ortalama 5 m derinliğinde S formunda Büyük kanalın adı olup, Santa Lucia demiryolu istasyonu ile Saint Mark havzası arasında uzanmakta, ulaşım vaporetti, özel su taksileri ve gondollar (gondola) ile sağlanmaktadır.

gondola, canale grande, grand canal venice
Büyük Kanal kıyısında gondollar, Venedik
Canal Grande, Büyük Kanal nerede?

Büyük kanalın kıyısında çoğu 13-18. yüzyıllar arasında Venedik Cumhuriyeti döneminde inşa edilen 170 civarında tarihi yapı bulunmakta olup, Santa Maria della Salute basilikasının yanısıra Barbaro Sarayları, Ca’ Rezzonico, Ca’ d’Oro, Palazzo Dario, Ca’ Foscari, Barbarigo ve Venier dei Leoni sarayları bunların başlıcalarıdır. Kanal üzerinde 19. yüzyıla dek sadece Rialto köprüsü bulunmaktayken sonradan inşa edilen Scalzi ve Accademia köprüleri sayesinde günümüzde kanal üzerinde 3 köprü bulunmaktadır.

Venedik Büyük Kanal (Canal Grande, Grand Canal) hakkında önemli bilgiler

Yüzlerce ada ve kanaldan oluşan Venedik’in en büyük kanalı olan Canal Grande (Büyük kanal) yaklaşık 4 km uzunluğunda ve 5 km  derinliğindedir.

10. yüzyılda nakliye ticaretinin merkezi olan kanal günümüzde de Venedik trafiğinin büyük kısmına ev sahipliği yapmaktadır.

Büyük kanalın Brenta nehrinin kollarından biri olması muhtemel eski bir doğal nehrin yolu üzerinde yapıldığı sanılmaktadır.

Büyük kanal çevresinde yer alan 170 kadar bina 13-18. yüzyıllar arasında inşa edilmiştir.

The Grand Canal Venice, vintage photo 1902
Büyük kanal, 1902
vaporetto venezia venice
Canal Grande’de vaporetto (Carlo Naya, 1816-1882)edilmiştir. Venedik Büyük kanal, Eylül ayının ilk Pazar günü, 14. yüzyılda gerçekleştirilen Rigata Storica tekne yarışlarına ev sahipliği yapmaktadır.
Canal Grande ve Santa Maria della Salute, 1927

1898’de Venedik Büyük Kanalı video

https://www.youtube.com/watch?v=WCnqd00NPG0