Basilicata

Basilicata

Basilicata /basiliˈkaːta, baziliˈkaːta/ İtalya’nın 1948 Anayasası ile kısmi bölgesel özerklik verilmiş 20 bölgesinden birisi olup, batısında Campania, kuzey ve doğusunda Puglia (Apulia), güneyinde Calabria bölgeleri ile çevrili, çizmenin burun ve topuğu arasında yer alan Tiren denizine komşudur. Basilicata, iki ilden oluşup (Başkent ‘Potenza’ ve ‘Matera’), 10.073,32 km² alan kaplayan bölgenin nüfusu 574.251’dir (2015).

Basilicata Nerede? Basilicata haritası

Basilicata tarihi

Basilicata adının Yunanca basilikos βασιλικός ‘imparator’ kelimesiyle ilişkili olduğu dahası Bizans imparatorlarının MS 9-11. yüzyıllarda bölgeyi yönetmesine atfen konulduğu iddia edilmektedir. Bununla birlikte Basilicata Antik Çağ’da Demir Çağ’ından beri bölgenin yerlisi olan halkın adına atfen Lucania olarak bilinmekteydi. Kuru hava ve seyrek yeraltı su kaynaklarına rağmen bölge ekonomisi tarım (zeytin, erik, tahıl), hayvancılık (koyun, keçi) ve balıkçılık ağırlıklı olup, Seramik, tekstil, ahşap oyma gibi el sanatlarının yanısıra kimya ve doğal gaz endüstrisi de gelişmiştir. İlk yerleşimcilerin Anadolu kökenli olduğu sanılan bölgeye MÖ 8-7. yüzyıllarda Yunan kolonistler ardından Arap, Norman ve İspanyol istilacılar gelmiştir. Bölgede Mayıs ayında Sagra del Maggio adı verilen pagan inanşlarının uzantısı bir festival düzenlenmekte, bir meşe ağacı baltayla kesilip, köy veya kasaba merkezine sürüklenmekte, bu yaşlı ağaç daha genç bir ağaçla evlendirilerek gelecek yıl toprağın daha da bereketli olacağına inanılırdı.

Basilicata’da 2.248 m yüksekliğe sahip Pollino dağı ve civarını kapsayan Pollino Milli Parkı, çok sayıda kale ve kilisenin yanısıra Metaponto antik kenti görülebilir. Bölgede Pecorino di Filiano, Canestrato of Moliterno ve caciocavallo peynirlerinin yanısıra Tricarico, Cancellara ve Picerno gibi dağlık kasabalarda önemli ölçüde salam ve kaliteli bal üretimi yapılmaktadır. Vulture dağı özellikle Rionero’nun Monticchio köyü yakınlarında önemli bir maden suyu kaynağıyken, Ferrandina zeytinyağı, Val d’Agri vadisi ile Materano ise DOC etiketli şarapların üretidiği alanlardır.

Basilicata gezilecek yerler

Potentino, Val Basento, Dolomiti Lucane, Vulture, Val d’Agri, Costa lucana sul, Tiren

Traditional Basilicata costumes, Italy
Geleneksel Basilicata kıyafetleri

Denizi Pollino masifi, Materano ve Metapontino bölgenin görmeye değer turistik yerleridir. Trivigno’da 15-16 Ocak gecesi Şenlik ateşi gecesi (La notte dei falò), (Sant’Antonio abate) festivali, Tricarico ve Satriano karnavalları, 14 Şubat ve 14 Ağustos’ta San Valentino festivali, 2 Eylül’de San Gerardo Maiella festivali ile Matera’da 2 Temmuz günü Madonna della Bruna festivali görülebilir.

Basilicata turizm website: www.regione.basilicata.it

Ayrıca Oku
BASİLİCATA, İtalya yarımadasının güneyinde (Potenza ve Matera eyaletleri) bölge. Tamamen dağlık olan bu bölgenin engebeleri, kil tabakalarındaki kayalardan ötürü sürekli olarak değişmektedir; bu yüzden tarım kaynakları verimsizdir. Bununla beraber, eski Vulture yanardağının çevresinde verimli bağlar vardır. Halkın çoğu başka yerlere göçmektedir; ama bugün, bölge iktisadının kalkındırılmasına çalışılmaktadır, (M.L)