Roma

Konstantin takı, Arco di Costantino (Roma)

Yazı: Özhan Öztürk

Konstantin takı, Konstantin kemeri veya Arco di Costantino 41°53′23″N 12°29′27″E Roma iç savaşı sırasında I. Constantine’in 312’de Milvian Köprüsü Savaşı’nda Maxentius’u yenmesi anısına 315’de Roma Senatosu’nun Roma kent merkezinde Colosseum (Kolezyum) ile Palatine tepesi arasına inşa ettirdiği zafer takının adıdır. 

Konstantin takı nerede? Konstantin takına nasıl gidilir?

21 m yükseklik, 25.9 m genişlik ve 7.4 m derinliğiyle Roma kemerleri arasında en büyüğü olan yapı Constantine’e ihtaf edilmekle birlikte dekorasyonunda Trajan (98–117), Hadrian (117–138) ve Marcus Aurelius (161–180) gibi önceki imparatorlara da yer verilmiştir.

View of the Arch of Constantine with the Colosseum by Canaletto (1742-1745). The Arch of Constantine was built in Rome around 315 to celebrate Constantine’s victory over Maxentius at the Milvian Bridge in 312.
Colosseum ile Konstantin Kemerinin Görünümü (Resim: Canaletto (1742-1745). Constantine Kemeri, 312 yılında Milvian Köprüsü’ndeki Maxentius’taki Konstantin’in zaferini kutlamak için 315 civarında Roma’da inşa edilmiştir.

Kemerin üzerinde Latince bir kitabe bulunmakta olup şu şekildedir:

imp(eratori) · caes(ari) · fl(avio) · constantino · maximo · p(io) · f(elici) · avgusto · s(enatus) · p(opulus) · q(ue) · r(omanus) · qvod · instinctv · divinitatis · mentis · magnitvdine · cvm · exercitv · svo · tam · de · tyranno · qvam · de · omni · eivs · factione · vno · tempore · ivstis · rempvblicam · vltvs · est · armis · arcvm · trivmphis · insignem · dicavit

 

Türkçe’ye kabaca şöyle çevirilebildim:

En büyük, dindar ve kutsanmış imparator Augustus Caesar Flavius Constantinus’a: çünkü o ilahi olandan ve devasa aklından ilham alarak devleti tiran ve takipçilerinden güçlü kolları ve ordusuyla birlikte teslim aldı. Senato ve Roma halkı, kendisine zaferlerle süslenmiş bu kemerin adını verdi

Konstantin takının iki yüzünde yer alan toplam sekiz adet kabartmada

Arco di Costantino, Arch of Constantine ROME, ITALY
Konstantin kemeri. Roma, 1866

Konstantin’in savaşları ve hayatından detayların yanı sıra çeşitli av sahneleri ile Hadrian anıtından alındığı sanılan Hercules, Apollon, Diana ve Silvanus için yapılan kurban törenleri tasvir edilmiştir.

Konstantin takı adres: Via di San Gregorio, 00186 Roma RM, İtalya