Roma

Augustus Anıt Mezarı (Mausoleo di Augusto)

Augustus Anıt Mezarı, Augustus Mozolesi veya İtalyanca Mausoleo di Augusto 41°54′22″K 12°28′35″D Roma kentinde Campus Martius’da (günümüzde Piazza Augusto Imperatore’de) bulunan büyük anıt mezarın adı olup MÖ 28’de Roma İmparatoru Augustus için inşa edilmiştir.

Augustus Anıt Mezarı nerede? Augustus Anıt Mezarı’na nasıl gidilir?

Augustus Anıt Mezarı tarihi

Yuvarlak formda içiçe geçmiş tuğla ve toprak halklardan oluşan mozolenin çapı 90 m, yüksekliği ise 42 m’dir.  410 yılında kentin yağmalanması sırasında Gothlar yapıya girerek mahzenleri soymuşsa da mozoleyi yıkmamıştır. Bir Augustus heykelini de barındıran konik çatılı yapının etrafı Akdeniz servileriyle çevrili kemerli giriş yolunda bulunan granit obelisklerden birisi bugün Piazza dell’Esquilino’da diğeri ise Quirinal çeşmesinde sergilenmektedir. Ortaçağ’da Colonna ailesince kaleye çevrilen yapı bu ailenin gözden düşüp sürgün edilmesinden sonra tahkimatları sökülerek terk edilince zamanla harabe haline gelmiştir.

Augustus Anıt Mezarı, Augustus Mozolesi veya İtalyanca Mausoleo di Augusto
Augustus Anıt Mezarı hava fotoğrafı

Campus Martius’un kuzey tarafından yer alan Augustus Anıt Mezarı zamanla oluşan tahribat ve dikkatsizlik yüzünden büyük zarar görmüş olup, günümüzde ziyarete kapalıdır. Bu mozolenin en önemli özelliği Augustus’un MÖ 31 yılında Aktium zaferi sonrasında Roma şehrinde gerçekleştirdiği ilk proje olmasıdır. Julius Caesar’ın Tiber kıyısında yeni bir Alexandria kenti kurma isteği gibi Perikles Atina’sındaki Altın Çağ’a özenen imparator Augustus İtalya’da kendi Atinası’nı kurmaya çalışmış bu anıt mezarın ardından İtalya’da çıkarılan Luna ya da Carrara mermerinden çok sayıda kamu binası inşa ettirmiş, böylece Roma mimarlığının Yunanlaştırılması konusunda önemli bir adım atmıştır.  Augustus, Mars Ultor Tapınağı ile Atina Agorası’nda bulunan 12 Tanrı Sunağı’ndan ilham alındığı sanılan Ara Pacis Augustae yani Augustus Barış Sunağı da bu düşünce içinde inşa ettimişti.