Roma

Caracalla Hamamı, Terme di Caracalla

Caracalla Hamamı veya İtalyanca Terme di Caracalla MS 211 – 217 arasında Roma imparatorları Septimius Severus ile oğlu Caracalla dönemlerinde Roma’da inşa edilmiş bir hamam olup, tüm Roma hamamları sırasında büyüklük açısından ikinci sıradadır.  Roma imparatorluğu döneminde halka açık ve ücretsiz olarak kullanılan hamam 6. yüzyılda Ostrogoth işgalinde hidrolik tesisatları yok edilene dek hizmet vermiştir.

Caracalla Hamamı, Terme di Caracalla nerede? nasıl gidilir?

Terme di Caracalla

Septimus Severus’un başlattığı proje 328 x 400 metrelşik bir alana yayılmış olup, Caracalla döneminde temeli 13 bin esire kazdırıldıktan sonra 6 bin işçi ile 600 mermer ustası çalıştırılarak tamamlanabilmiştir. Terme di Caracalla aynı anda 1600 kişiye hizmet verebilmekte olup, su ihtiyacını karşılayabilmek için Roma kentine su sağlayan 14 su kemerinden birisi tamamen buraya tahsis edilmiştir.  MS 847

Caracalla Hamamı (Terme di Caracalla), 1925

depreminde Roma’daki pek çok yapı gibi Caracalla hamamı da büyük zarar görmüştür.

Roma’ya gelen turistlerin gözde mekanlarından birisi olan Caracalla Hamamında çok sayıda sanat eseri bulunmakta olup bunlardan Farnese Boğası ile Farnese Herkülü (Ercole Farnese) günümüzde Napoli Arkeoloji Müzesi, aralarında 4 m boyunda Asclepius heykelinin de bulunduğu diğerleri ise Capodimonte Müzesi‘nde sergilenmektedir.  Hamamın gösterişli mermerleri 16. yüzyılda Farnese ailesi tarafından Palazzo Farnese’ye götürülmüş olup, günümüzde harap durumda olan yapıda yazın Roma opera ve tiyatrosu (Teatro Dell’Opera di Roma) opera konserleri düzenlemektedir.

Adres: Viale delle Terme di Caracalla, 00153 Roma RM, İtalya
Telefon: +39 06 3996 7700
Koordinatları: 41.879444°N 12.493056°E

Roma Hamamları

Yunan hamamlarından gelişen Roma hamamları sadece yıkanma amaçlı olmayıp aynı zamanda eğlence amaçlı da kullanılmış olup, 1. yüzyıldan itibaren simetrik formda inşa edilen hamamlarda tepidarium (ılık oda), calidarium (sıcak oda) ve frigidarium (soğuk oda ve havuz) adlı bölümlerden oluşmaktaydı. Hamamın ısınması yerden döşeme altından ve duvar içlerinden geçen sıcak borular ile sağlanmakta olup, yapıda keselenme, terleme, yağlanma ve giyinme odaları da bulunmaktaydı.  Roma hamamlarının etrafı genellikle ağaçlar ve heykellerle çevrili olup bazı hamamlar kütüphane ve okuma odaları da barındırmaktaydı.