Puglia

Alberobello (Bari, Puglia)

Alberobello 40°47′02.62″N 17°14′14.86″E /ˌalberoˈbɛllo/ [Iarubbédd] Bari ilinde 10.745 nüfuslu (2016) bir belediye olup, adı İtalyanca ‘güzel ağaç’ anlamına gelmektedir.

Alberobello nerede? Alberobello’ya nasıl gidilir?

Alberobello’da gezilecek yerler

Alberobello trulli  (tekil: Trullo) adıyla bilinen ve 1996 yılından itibaren UNESCO Dünya Mirası listesine dâhil edilen sivri yığmataş kubbeli evleriyle ünlüdür. İlk olarak 16. yüzyıl kaynaklarında bahsi geçen ve 40 ailenin yaşadığı belirtilen yerleşimde kalkerli tortul bulunamadığından evler taşların harç kullanılmadan üst üste yığılmasıyla inşa edilmiştir. Bu suretle özgün mimarisiyle dikkat çeken ve sayısı 1.500’ü bulan turulli evleri ortaya çıkmıştır.

Alberobello’da konik çatılı beyaz boyalı yığmataş trulli evleri, Puglia

Trulli evleri nerede bulunuyor?

Turulli, Puglia bölgesine özgü harç kullanmadan yığmataştan yapılan konik kubbeli

Alberobello’nun trulli evleri UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır (Apulia, İtalya)

evlere verilen isim olup, Murge bölgesinde Itria vadisinde yoğun olarak rastlanmaktadır. Bari ilinde Alberobello kasabasında ise tüm evler trulli formunda olup, bu mimari altın çağını 19. yüzyılda şarap yetiştiriciliğinin iyi para getirmeye başladığı yıllarda yapmıştır.

Turullilerin bulunduğu iki bölge, Basilica Minore Pontificia, Trullo Sovrano, trulli kubbeli Sant’Antonio dei Guanelliani kilisesi, ayrıca Madonna del Carmine, Madonna di Cesare, San Vito Martire, Maranna della Assunta, Santi Medici ve San Giovanni Battista kiliseleri ile Trulli müzesi görülebilir.

Alberobello gezi Rehberi

Puglia’nın bu bölümünde bulunan, konik çatılı evlerden oluşan bir mahalle olan Zona dei Trulli’yi görmek için her yıl on binlerce kişi Alberobello’ya gelmektedir. Söylenceye göre Trulli’nin mülk vergisinden kaçınmak için yaratılmış olduğu söylenmektedir. vergi tahsildarları köylere yaklaştığında trulli sahipleri mobilyalarını ve ailelerini güvenli bir yere taşıyabilir, daha sonra çatının tepesinde birkaç kilit taşı çıkararak tüm evi bir tuğla yığınına dönüştürürdü. Alberobello’nun son on yılda artan popülaritesinin artmasının kötü sonuçlarından birisi ‘geleneksel’ Puglia mutfağı olarak lanse edilen restoranların sayısının artmasıdır. Zona dei Trulli’ye 5 dakikalık mesafede yer alan Trullo dei Sapori bu gruba girmeyen orinal Puglia mutfağının temsilcilerindir. Alberobello’nun merkezinde bulunan Le Alcove Luxury Resort’ta konaklayarak gerçek bir trulloda uyuma keyfini yaşayabilirsiniz.

Resmi web sitesi: www.comune.alberobello.ba.it

Trulli Bkz. Trullo