Osmanlı yapıları

Selimiye Kışlası

Selimiye Kışlası, Üsküdar ilçesinde Harem sırtlarında yer alan büyük kışla Kanuni Sultan Süleyman’ın yaptırdığı sarayın yerine 1794-99 yılında III. Selim tarafından önce ahşap olarak inşa edilmiştir. Bununla birlikte 1807 Kabakçı Mustafa ayaklanması sırasında kışla yayılınca II. Mahmud döneminde 1827-29 arasında Mimar Krikor Balyan’a bu sefer kagir olarak inşa ettirilmiştir. 3 bin pencereye sahip yapının Marmara cephesi 267 m yan cepheleri ise 200 m uzunluktadır.

Üsküdar Selimiye Kışlası Nerede?  Nasıl Gidilir?

Selimiye Kışlası Tarihi

Kırım Savaşı sırasında (1853-56) hastane binası olarak kullanılan yapıda 1854-55’te ‘Lambalı kadın’ lakabı ile tanınan İngiliz hemşire Florence Nightingale çalışmış olup,

Kırım Savaşı sırasında hastane olarak kullanılan yapının içi, 1856

günümüzde anısında kışla odalarından birisi müze olarak düzenlenmiştir. Kırım Savaşı sırasında dünyada ilk kez Selimiye kışlasında anestezi uygulanarak ameliyat gerçekleştirilmiştir. Cumhuriyet döneminde önce Askeri Ortaokul sonra 1. Ordu Komutanlığı merkezi amaçlı kullanılan yapıda 12 Mart 1971 Muhtırası ve 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında askeri mahkemeler görev yapmıştır. Kışla bahçesinde 1654 yılında

Selimiye Kışlası, Osmanlı dönemi

Haznedar Müsaip Ağa tarafından bir çeşme yaptırılmış olup, 1845 yılında Sultan Abdülmecit’in eşi Şeminur hanım tarafından onarıltılmıştır.

2017 Restorasyon anlaşması

Selimiye Kışlası, Selimiye Camisi, kitaplık, hamamlar, değirmen, has fırın, basımevi, talimgah, ahırlar, teçhizat ambarları, dükkanlar, erzak depoları ve ızgara planlı bir yol sistemine sahip külliye olarak tasarlanmıştı. 2017 yılında İstanbul Valiliği ile Turkcell arasında imzalanan protokol kapsamında Selimiye Kışlası restore edilmesi kararlaştırılmıştır.